Aandacht voor één ding tegelijk

“Multitasking” lijkt het toverwoord van deze tijd. Het wordt een beetje geïdealiseerd om tegelijk te e-mailen, eten, lezen, telefoontjes te beantwoorden en ook nog te bedenken wat je daarna gaat doen. Als je maar veel dingen tegelijk doet, komt het allemaal wel af…

De tegenhanger van “Multitasking” is “Mindfulness”. Met je aandacht zijn in het hier en nu, bij dat ene ding dat je nu aan het doen bent.

Dr. Jon Kabat Zinn heeft al jaren geleden in de VS een programma ontwikkeld, waarbij aandachttraining chronisch zieke patiënten verlichting bood. Hij noemde dit programma 'Mindfulness Based Stress Reduction' (MBSR). Door de training leerde men om z’n ziekte beter te accepteren en te hanteren.
Onderzoekers van de Universiteit van Freiburg (D) hebben onlangs vastgesteld dat de methode van MBSR ook goed toe te passen is in trainingen gericht op stressreductie in de werksituatie.Een groep van 12 werknemers in een callcenter volgde het MBSR programma en een groep van 17 werknemers uit hetzelfde bedrijf vormde de controlegroep.

De deelnemers aan het MBSR programma werden zich in toenemende mate bewust van die zaken in hun werk die stressverhogend werkten. Zij ontwikkelden meer positieve strategieën om met deze stress om te gaan en lieten negatieve strategieën varen. 82% van de deelnemers gaf na afloop van de training aan, zijn/haar persoonlijk doel bereikt te hebben.

Bij Mindfulness gaat het erom met open aandacht in het moment zelf aanwezig zijn. Je gedachten langs laten komen zonder er over te oordelen of er iets mee te doen. Zo word je weerbaarder tegen belemmerende gedachten, emoties en spanning. Bij aandachttraining gaat het om begeleide aandachts- en concentratieoefeningen en is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen.

Meer weten?

Lees: “Handboek Meditatief Ontspannen” van Jon Kabat Zinn of “Mindfulness” van E. Maex.

Mindfulness ervaren?

Je kunt enkele aandachtsinstructies downloaden en afluisteren via http://www.terralannoo.nl/content/terralannoo/wbnl/listview/1/index.jsp?titelcode=12018&fondsid=0 als je klikt op de bijlagen bij het boek “Mindfulness” van E. Maex (“bodyscan”, “zitten” en “bestaansrecht”).

(bron: International Journal of Stress Management, Volume 14, Number 2, May 2007)